Bralni klub za delavce 2017-18

V šolskem letu 2017/18 smo srečanja bralnega kluba zaključile v sredo, 6. 6. 2018. V goste smo povabile našega bivšega učenca, Aleša Škerbineka – avtorja knjige V iskanju svobode. Knjigo smo seveda predhodno prebrale in z gostom razpravljale o različnih vidikih prebranega – tudi o tem, kaj zanj in za nas pomeni svoboda, kje jo je moč iskati in najti, kako lahko človeka prav svobodni duh vodi do pozitivnega odnosa do stvari, ljudi in dogodkov. Aleš je na koncu bralkam tudi podelil knjižne nagrade. Vsi smo se strinjali, da so srečanja bralnega kluba velik doprinos k naši osebni in profesionalni rasti in prinašajo zadovoljstvo. Vsekakor naslednje šolsko leto nadaljujemo!

Knjiga, ki smo jo prebrale do meseca aprila, je bil roman Marka Sosiča: Balerina Balerina.  Skozi oči glavne junakinje, ki  zaradi svoje drugačnosti sveta in dogajanja okoli sebe ne razume tako kot ostali, vidi in občuti pa tisto, kar je v življenju pravzaprav edino pomembno, smo tudi me razmišljale o drugačnosti, skrbi za zase in za druge, eksistenci, esenci ipd.

 

Na februarskem srečanju je tekla beseda o knjigah prvega slovenskega poklicnega pisatelja, modernista Ivana Cankarja. Z branjem njegovih knjig smo se delavke vrtca in šole pridružile vseslovenski obeležitvi 100-letnice njegove smrti. Skozi diskusijo o prebranih besedilih smo ugotavljale, kako zelo aktualna so marsikatera njegova dela še danes, kako jih tudi zato čim bolj in čim lažje približati učencem, predvsem pa – kakšen velik mojster jezika je bil ta naš Ivan Cankar.

Naše prvo letošnje druženje je potekalo v sredo, 25. oktobra, ko smo se sodelavke družile ob knjigi in s knjigo Draga Jančarja: In ljubezen tudi. Ob podoživljanju pretresljive zgodbe so se nam kot temeljna porajala vprašanja (vezana na vsebino knjige in širše): Do kod sega človekova moč, ko se le-ta znajde na vodilnem položaju?; Kako je človek sploh zmožen storiti tako ‘gnusna’ dejanja in zakaj?; Ali ima življenje po tem, ko človek doživi in preživi tako kruta dejanja, zanj sploh še smisel? …

Za naslednje srečanje (predvidoma v začetku meseca decembra) smo izbrale knjigo Johna Steinbecka: Polentarska polica.

 

Knjige, ki smo jih brale v preteklem šolskem letu:

 • Oskar in gospa v rožnatem (E. E. Schmitt),
 • Čefurji, raus, Jugoslavija, moja dežela in Figa (Goran Vojnović),
 • Angel pozabe (Maja Haderlap),
 • Nebesa pod Pohorjem, Sebastjan in most in po izboru knjige Toneta Partjiča.

V petek, 16. junija, se nam je na zaključnem bralnem klubu pridružil pisatelj Tone Partljič. V dve uri trajajočem srečanju nam je povedal veliko zanimivega o svojih knjigah, izrazil pa je tudi zadovoljstvo in pohvale, da na šoli gojimo bralno kulturo tudi med odraslimi. Vsem prisotnim je podelil še priznanja in knjižne kazalke, ki sem jih zanje pripravila šolska knjižničarka.

        

Naslovi knjig iz preteklih let:

 • Novorojen (Margaret Mazzantini),
 • Eleganca ježa (Mariel Barbery),
 • Ob tebi (Jojo Moyes),
 • Sedem minut čez polnoč (Patrick Ness),
 • Čudo (R. J. Palacio),
 • Ločil bom peno od valov (Feri Lainšček),
 • Darovi minevanja (Manca Košir),
 • To noč sem jo videl (Drago Jančar).