Vrtec v naravi

V ponedeljek, 4. 6. 2018, sem se s skupino Mavrice odpravila na CŠOD Škorpijon, kjer smo izvedli tridnevni vrtec v naravi.  Z otroki smo se v ponedeljek zbrali v vrtcu, od koder smo se z avtobusom odpeljali na CŠOD Škorpijon. Tam smo se razdelili v skupine in vsaka vzgojiteljica je odpeljala 6 ali 7 otrok v sobe. V sobi sem bila s šestimi otroki in naša skupina se je imenovala Race. V sobah smo poskrbeli za osebno higieno in počitek, preostali čas smo preživeli na prostem, hodniku in v jedilnici. Strokovni delavci so za vsak dan pripravili dve vodeni dejavnosti, v katerih so sodelovali vsi otroci.

V ponedeljek smo se namestili in se do kosila igrali na hodnikih. Po kosilu smo se odpravili na lov za zakladom, kjer je vsaka skupina po gozdu sledila puščicam na drevesih ter iskala namige. Ko smo prispeli nazaj na igrišče, smo iz namigov poiskali besedo, ki je nakazala kraj skritega zaklada (zaklad so seveda bili slastni bomboni za vse otroke). Po večerji smo se vsi skupaj zbrali na jasi, kjer nam je strokovni delavec povedal in pokazal, kakšno dračje je potrebno nabrati, da lahko zakurimo taborni ogenj. Vse nabrane vejice in lubje smo zložili na ognjišče in posedli v krog. Ko je taborni ogenj zagorel, smo z otroki ob spremljavi kitare zapeli in zaplesali.

V torek smo se po zajtrku odpravili na kmetijo, kjer smo očistili, osedlali in jahali konje. Prav tako smo si ogledali in nahranili še ostale živali na kmetiji. Po kosilu smo se odpravili v gozd, kjer smo se igrali s šotorskimi krili in vrvmi. Vsaka skupina je dobila dve šotorski krili in vrvici, s katerimi je morala postaviti bivak, ki jim bo nudil zatočišče pred dežjem. Po večerji smo se uredili in se v pižamah vrnili v jedilnico, kjer smo si ogledali risanko.

Zadnji dan, v sredo, smo se po zajtrku odpravili po učni poti na Žavcarjev vrh. Med potjo smo opazovali živali v naravi, rastline in okolico. Ko smo prispeli na vrh, nas je tam čakala malica in čas za prosto igro. Ob vrnitvi na  CŠOD Škorpijon smo otrokom omogočili športne igre po izbiri. Po kosilu smo prejeli priznanje za uspešno izpeljan vrtec v naravi, zložili kovčke v avtobus in se vrnili v vrtec polni novih doživetij.