Buhteljni

Buhteljni

Pred nami je vikend, čas, ko si odpočiješ od šolskih obveznosti. Zato boš imel tudi malo več prostega časa in boš lahko pripravil slastno sladico. Predlagam ti, da s pomočjo staršev spečeš buhteljne. Buhteljni zahtevajo malo več časa in znanja, a če se boš držal recepta, ti bodo gotovo uspeli.

Sestavine:

  • 500 g  gladke bele moke
  • 1 kvas ( 2 vrečki suhega kvasa)
  • 3 dcl mleka
  • 0,5 dcl olivnega olja
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • ½ žličke soli
  • limonina lupina
  • trda marmelada ali lešnikov namaz

 

Priprava:

Moko vsujemo v posodo mešalnika.

V čajno skodelico nalijem 1 dcl mlačnega mleka, žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Pustimo da zmes lepo vzhaja.

Vzhajan kvas zvrnemo v moko.

V manjši posodi zmešamo 2 dcl mlačnega mleka, sladkor, vanili sladkor in olivno olje.

Dobro premešano dodamo moki.

Dodamo še sol in limonino lupinico.

V mešalniku zmes dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ki odstopa od mešalne posode.

Če je testo premehko, mu dodamo še malo moke, a le toliko, da lepo odstopi od posode.

Testo naj vzhaja 1 uro. Najlepše vzhaja v pokriti plastični posodi.

Vzamemo plastično podlago za testo ali večjo kuhinjsko desko ter jo rahlo pomokamo.

Vzhajano testo položimo na podlago in ga razpolovimo.

Iz prve polovice naredimo podolgovato štručko (premer 5-7 cm).

Razdelimo jo na 8 enakih rezin. Rezine narežemo z nožem in jih nekoliko sploščimo.

Na vsako rezino damo žličko marmelade ali lešnikovega namaza.

Testo ovijemo okoli nadeva tako, da primemo za štiri robove in jih na vrhu dobro stisnemo – dobimo obliko mošnjička.

Enako naredimo z drugo polovico testa.

Pripravimo visok pekač (približno 30 x 25 cm ali okrogel R = 30 cm).

Dobro ga namastimo (uporabila sem belo olje in ne maslo, ker se lepše namasti).

Buhteljne, ki so še v obliki mošnjička, pomočimo z vseh strani v olje v pekaču, da se lepo namastijo.

V pekač jih polagamo tako, da je vrh mošnjička na dnu pekača.

Polagamo jih tesno enega zraven drugega (zato naj ne bo pekač prevelik).

Pri pomakanju nam bo verjetno zmanjkalo olja, zato ga previdno prilijemo, a le toliko, da bomo vse buhteljne lepo naoljili.

Pečico najprej segrejemo le na 50°C in vanjo damo za 10 min vzhajati buhteljne v pekaču.

Nato zvišamo temperaturo v pečici na 200°C in buhteljne pečemo še 40 minut.

Po 20 minutah pečenja buhteljne pokrijemo z alu folijo, da na vrhu preveč ne potemnijo.

Pečene buhteljne zvrnemo iz pekača in jih ohladimo.

Odtrgamo jih le toliko kosov, kolikor jih bomo pojedli.

Ostale hranimo enako kot kruh  (v zaprti posodi).

 

Namig:

Če boste buhteljne, preden jih daste v pečico, premazali še z jajcem, bodo dobili lepo glazurico.

Dober tek!

     

Dostopnost