Ekskurzija na Irsko

Učenci, ki so na ekskurziji na Irskem, so se v prvem dnevu najprej odpravili do prijaznega mesteca Galway, ki leži na zahodni obali Republike Irske. Opazovali smo barvite hiške, se ustavili pri spomeniku Oscarja Wilda, poslušali zgodbe o družini, ki se je pisala Lynch, in bila “kriva” za nastanek besede linčati nekoga in še mnogo vsega drugega smo izvedeli v prvem dnevu ogledov. Nato smo se odpeljali do obale, ob kateri smo potovali po slikoviti pokrajini do prvega postanka, kjer smo ob butanju valov Atlantskega oceana prvič občutili močan veter in lepoto klifov irske obale.  Opazovali smo ovce in krave ter se čudili, da so bili vsi konji “oblečeni”.Ko smo se ustavili drugič in na razgledni točki opazovali Moherske klife, pa nam je vzelo sapo. Od vetra počesana visoka trava, lepota klifov ob preletavanje ptic, ki imajo tam svoja gnezdišča, in kratek pomežik sonca so naredili svoje. Sedaj vemo, zakaj so ti klifi najbolj priljubljena turistična destinacija na Irskem. 

Učenci z učiteljicami Ksenijo, Mojco in Danijelo

 

 

Drugi dan našega potovanja nas je najprej odpeljal v zgodovino, saj smo se sprehodili okoli gradu v kraju Trim in se skozi zgodbe o grajskem življenju vrnili nekaj stoletij v preteklost. 
Nato smo doživeli zelo posebno izkušnjo na irski kmetiji, kjer smo se učili irskih plesnih korakov, nato zamesili kruh s sodo, obiskali mnogo različnih živali, jih pestovali, hranili ali pa samo opazovali. Igrali smo na irske bobne in nato malicali juho s kruhom, ki se je medtem spekel. Od ostale hrane nam je bila najbolj všeč sladica in mnogi od nas smo z navdušenjem sprejeli recept za pripravo kruha in sladice.
Proti večeru smo obiskali Dublin in se sprehodili po glavni sprehajalni ulici.
 
     
 
Zadnji dan smo spet raziskovali Dublin, glavno mesto. Spomenik, postavljen v spomin na lakoto, ki je mnoge Irce zaradi slabe letine krompirja prisilila v selitev na ameriško celino, spomenik Molly Malone, kjer smo zapeli pesem, ki nas je spremljala vse naše potovanje, sta le dve znamenitosti Dublina. V muzeju National Museum of Ireland smo se sprehajali skozi zgodovino ob opazovanju okoli 1000 let starih okostij, ki so se ohranila v šoti, predmetov, ladij, drevakov … Sprehodili smo se med stavbami univerze (Trinity College) in imeli tudi nekaj prostega časa za kosilo in nakup spominkov. V treh dnevih smo se naučili veliko novega s področja zgodovine, geografije, biologije, učili smo se peti, vadili komuniciranje v angleščini in sklepali nova prijateljstva. Učili smo se, kako skrbeti za svojo varnost, ob tem pa pisali dragocene izkušnje, ki nas bodo spremljale vse življenje.