Obiskala sta nas Maša in Sky

Maša Pupaher je študentka psihologije, ki je v okviru redne študijske prakse prišla na našo šolo k šolski psihologinji Katji. Sama je našo šolo obiskovala kot učenka, zato ji je bil prihod na našo šolo še toliko lepši. Maša ne vidi, zato ima ob sebi psa vodnika in je z njim obiskala vse razrede v šoli ter skupine vrtca od 3. leta naprej. Otrokom in učencem je predstavila, zakaj ima psa in kako ji on pomaga pri njenem vsakodnevnem funkcioniranju. Psu je ime Sky, star je 3 leta in je z njo že 1 leto in pol. Pes vodnik ima posebno ovratnico, kar pomeni, da je takrat v službi. Kadar sname ovratnico, pa je navaden pes, ki se rad tudi igra. Pes vodnik lahko gre z Mašo vsepovsod – na vlak, na avtobus, v trgovino, v knjižnico ipd. Kadar s psom prideta do ovire, potem mora Maša s palico preveriti, zakaj se je ustavil. Belo palico ima zmeraj zraven, saj ji je v pomoč pri orientaciji.

Otroci in učenci so Mašo veliko spraševali, saj si ogromno stvari niso znali predstavljati. Največkrat so jo vprašali, kako si izbere oblačila, kako pomije posodo in kako si kaj skuha. Zanimalo jih je tudi, če lahko vozi avto. Maša je ob zaključku povedala, da jo je najbolj presenetilo vprašanje, koga bi najraje videla, če bi lahko. Povedala je, da je to ni vprašal še nihče do zdaj, ji je bilo pa zelo dragoceno, da se je z učenci lahko o tem odkrito pogovarjala.

Maša je v zadnjih 14 dneh v našo šolo prinesla ogromno dobre volje in sproščenosti. Odgovorila nam je na vsako vprašanje in nas v pogovoru popeljala v njen svet. Hvaležni in veseli smo, da je prišla k nam, saj smo z njeno prisotnostjo sedaj tudi mi bogatejši.

Maši želimo vse dobro na njeni nadaljnji študijski ter kasneje tudi poklicni poti. Veseli in hvaležni smo, da so se naše poti srečale.

 

Vsi otroci, učenci in strokovni delavci OŠ Selnica ob Dravi

 

Vtisi učencev 6. b:

“Najbolj mi je bilo zanimivo, da zna kuhati in da lahko gre čez prehod za pešce.”

“Meni je bila Maša zelo fajn. Je bila prijazna. Tega nisem vedela, da lahko pes vodnik gre čisto vsepovsod.  Žalostno sem se počutila, ko je povedala, da je voznik avtobusa s psom ni pustil na avtobus.”

“Maša je neverjetna, kako je prišla do tako visoke šole. Je zelo prijazna. Imam samo eno vprašanje – kako lahko kuha?” Nejc

“Bilo je zelo poučno in zanimivo, da smo videli, kako uporablja brajico na računalniku, kako ji Sky pomaga priti od začetka do cilja, všeč so mi bile njene zgodbe.” Tai

“Izkušnja je bila zanimiva. Ne vem, kako ji uspe vse to narediti. Imel sem ogromno vprašanj, ampak je zmanjkalo časa.”

“Ugotovil sem, da nesreča ne počiva. Za ljudi, ki so slepi, je življenje sigurno težko. Maša je ena od njih. Vesel sem, da je obiskala naš razred.  Bilo je zanimivo. Ni me bilo strah postavljati vprašanj.” Vitan