Unesco dogodek – branje poezije

V četrtek, 1. aprila 2021, smo se z namenom branja in poslušanja poezije družili na daljavo učenci, delavci zavoda in starši – skupno se nas je zbralo kar 69 udeležencev. Na ta način smo obeležili Unesco dan – svetovni dan poezije – ter otvorili mesec april – mesec knjige.

Kar 43 bralcev je prebralo vsak svojo pesem, vse pa je šivala skupna nit – pojem identitete. Branje so popestrili tudi učenci glasbeniki, ki so na različne inštrumente popestrili in zaokrožili čudovit kulturni dogodek.

Zakaj identiteta?

Prvi razlog je gotovo v šolskem projektu, ki poteka v okviru Unesco šole. Drugi razlog pa so dnevi, ki jih preživljamo v zadnjem letu in nas vsakič znova postavijo pred vprašanji: kdo sem in predvsem kdo smo? Če že poznamo odgovor na vprašanje, kdo sem glede na osebne lastnosti, pa smo velikokrat izgubljeni pred vprašanjem, kdo smo – MI: šola, družba, država. Smo to, kar smo bili ali to, kar še bomo? Smo to, kar želimo sami, ali to, kar nam rečejo drugi, da moramo biti? Smo res sami svoji ali smo skupek odnosov, ki jih živimo?

Na takšna in podobna vprašanja so odgovarjale naše pesmi in naši glasovi skozi njih …

Maja Vačun in Urška Breznik, knjižničarki