Praznik svetilk

V sklopu projekta Spoznavanje praznikov z Urško (praznik svetilk)  so si dne 29. 11. 2019 otroci prvega starostnega obdobja in skupina Žogice ogledali predstavo z naslovom Deklica s svetilko, lastne režije vzgojiteljic Urške Mlakar in Polonce Golič.

Zgodba govori o deklici, ki je bila zelo osamljena, premražena in prestrašena, saj se je bližala tema, ko je naenkrat zagledala neznano svetlobo. Ni videla, od kod je prišla ali kdo jo je nastavil, mislila je, da še vedno sanja. Bila je presrečna, saj je bila svetilka zelo topla, svetla in ves njen strah je izginil. A deklica ni vedela, da v gozdu ni sama. Prestrašene in premražene so bile tudi živali. Po gozdu se je sprehajal volk, ko je zagledal svetilko, jo je vzel in odšel nazaj v svoj brlog. Zaradi mraza se je deklica ponovno prebudila, bila je premražena in prestrašena, ter žalostna zaspala nazaj. Ponovno jo je prebudila topla svetloba, a žal je svetilka kmalu zatem izginila. Vzel jo je zajec. Zgodba se je tako odvijala vse do konca – deklica je svetilko dobila,  a so ji jo živali odnesle. Na koncu pa je deklica le ugotovila, kdo ji je ves čas nastavljal svetilke; bili so otroci iz skupin Bibe, Smehci, Škrati, Žoge, Sapramiške in Pedenjpedi. Presrečna se je odločila, da ne bo več zaspala, vendar bo pazila na svoje svetilke, da ne po ponovno ostala brez. Živali so zagledale znano svetlobo in vsaka se je s svojo svetilko pridružila deklici.

Otroci so navdušeno opazovali zgodbo in v njej zelo uživali, saj so bili tudi sami vključeni v dogajanje. Ves čas so deklici pomagali, po koncu predstave pa še sami pokukali k svetilkam. Živali in deklica so se otrokom zahvalile in jim svetilke tudi vrnile, da so si tudi sami lahko svetili in se greli po poti nazaj v igralnice.

Zapisala: Dunja Kelbič, dipl. vzg. pred. otr.

Več fotografij si oglejte v galeriji slik – tukaj.