Spoznavanje poklicev v vrtcu v Gradišču na Kozjaku

V mesecu novembru smo se “izurili” v različnih poklicih.

Prvi teden smo postali frizerji. Spoznali smo prave frizerske pripomočke in nekatere od njih na izdelanih lutkah tudi preizkusili – sušilec za lase, gel, sprej, škarje. Lutkam smo pobarvali lase in jih oblikovali, da so imele vsak dan novo pričesko. V gozdu smo nabirali liste, veje, mah in druge rastline, ki smo jih uporabili za ustvarjanje “naravne frizure”.  Ves nabrani material smo prilepili na risalni list z narisanim obrazom, nastale umetnine pa razstavili na hodnik.

Postali smo tudi zdravniki. Uporabljali smo zdravniške halje, zdravniške pripomočke, prvo pomoč z različnimi povoji in obliži. Sami smo si izdelali zdravniške zaščitne maske, palčke za pregled ust, zdravstvene kartice. Spoznali smo vloge zdravnikov, kirurgov, medicinskih sester/bratov. Ustvarili smo si svojo lekarno, kamor smo nosili zdravniške recepte za prejem zdravil. Na računalnik pa smo vpisovali paciente in recepte. Vključili smo tudi masažo in pacientom za hitrejše okrevanje zmasirali roke, noge, vrat, glavo, ramena in hrbet.

V tretjem tednu smo se preizkusili kot zidarji. Izdelali smo si svoja varnostna očala in spoznali orodja, ki jih uporabljajo zidarji. Sezidali smo trdne in varne hiše iz različnih kock. Izdelali smo si lutko – mojstra/mojstrico, kateri je vsak dal smešno ime. Z lutkami smo priredili predstavo, v kateri je bil eden pripovedovalec in ostali lutkovni igralci. Zidarji smo si sezidali tudi pravljično trdnjavo, v kateri smo ob svetilki prebirali knjige in revije. Spoznali smo tudi poklic arhitekta in si sami narisali vsak svojo sanjsko hišo, nato pa jo tudi sezidali.

V zadnjem tednu pa smo spoznali tudi poklice, ki so v današnjem času redkejši oziroma manj znani. Kot popravljalci dežnikov smo popravili pokvarjen dežnik. Luknje smo zašili in zakrpali, polomljene palice smo povezali s slamicami in vrvmi, na koncu pa ga še polepšali z različnimi okraski. Na pobudo otrok ga bomo ob deževnem vremenu še preizkusili.

Postali smo tudi fotografi in s pravim fotoaparatom posneli fotografije. Izdelali smo si svoje fotoaparate iz odpadnih materialov, nato pa na dolgem sprehodu fotografirali naravo in drug drugega ob smešnih “pozah”.

Naslednji dan smo bili rudarji. Otroci so po igralnici iskali skriti premog, ki smo ga potem raziskali, z njim risali, ga lomili in “rezali”. Pri tem so se zelo zabavali in si tako kot pravi rudarji umazali obraz in roke.

Spremenili smo se tudi v čevljarje. Pobarvali in izrezali smo par čevljev ter ju skupaj sešili in “popravili”.

Zadnji dan pa smo bili ribiči in si izmislili ples ob pesmi “Ribič Pepe”. Izdelali smo si ribiško palico, s katero smo lovili ribe. Igrali smo se lovljenje rib; en otrok je bil ribič, ki je lovil velike in majhne ribe. Ustvarjali smo tudi z glino in oblikovali različne ribe.

Več fotografij si oglejte v galeriji slik – tukaj.

Zapisala: Ajša Subašić, dipl. vzg. pred. otr.