Teden otroka v enoti Gradišče na Kozjaku

V tednu otroka smo se pogovarjali o različnih ‘zakajih’. Zakaj imajo levi grivo, zakaj se hijene smejijo, zakaj kače nimajo nog, zakaj imajo žirafe dolge vratove …

Vsi smo podali svoje ideje in se ob tem nasmejali. Prave odgovore smo poiskali v knjigi Zakaj so zebre progaste. Ob tem so se razvili zelo zanimivi in zabavni pogovori.

V knjigi pa smo opazili posebnost – Braillovo pisavo za slepe in slabovidne. Še sami smo z zaprtimi očmi poskusili ”prebrati” pisavo in si izmislili svoje zgodbice. Narisali smo svojo pravljico in jo opremili z Braillovo pisavo. Na spletu smo si ogledali tudi, kako nastanejo knjige z Braillovo pisavo.

Otrokom s podružničnega vrtca Sv. Duh smo poslali uganki. Narisali smo vzorec zebre in postavili vprašanje, kaj mislijo katera žival ima takšen vzorec. Za starejše otroke pa malo težje vprašanje – Zakaj mislijo, da so zebre progaste? Uganki smo skrbno priložili v pismo, ga opremili z znamko in poslali otrokom. Komaj smo čakali odgovor otrok in uganko za nas.

V tednu otroka smo si izdelali tudi svoje telefone – iz lončkov in napeljane vrvice. Preko telefonov so bili pogovori še zanimivejši in skrivnostnejši.

Tudi obiski gozda so nam omogočali zanimive pogovore o živalih, listih, mahu, gobah, drevesih, kostanju in nenazadnje tudi o naši gozdni hiški.

Zapisala: vzgojiteljica Ajša Subašić