Utrinki iz domače učilnice

Draga učenka, dragi učenec!

Pozdravljen/a na našem novem spletnem mestu »Utrinki iz domače učilnice«. Na tem mestu bomo zbirali predloge, ideje in vaša doživetja, kako preživljate dneve, ko se družimo le na daljavo. To spletno mesto je namenjeno medsebojni spodbudi in povezanosti med nami, izmenjavi idej in naših misli, izmenjavi predlogov za učenje idr. Vsak dan vam bomo dali kakšen namig za ustvarjalno in pestro preživljanje časa doma.

Čas, ki ga moramo preživeti doma, je lahko tudi zanimiv in raznolik. Pomembno je, da najdete aktivnosti, ki sprostijo in pomagajo vam, saj smo si med seboj različni – nekaterim ustrezajo športne aktivnosti, drugim glasba (poslušanje, igranje ali petje), tretji raje kaj izdelujejo, pomagajo staršem v domači delavnici (popravljati kolo, zlagati drva …) ali kuhinji, nekateri ustvarjajo, spet drugi raje pogledajo kakšno oddajo, se sproščajo idr. Pri iskanju idej bodite kreativni, kakšno idejo boste pa zagotovo našli na tem spletnem mestu.

Lepo vabljeni k sodelovanju! Veseli bomo vaših predlogov in prispevkov – fotografij, zapisov misli, zgodb, pesmi, stripov, dnevnikov, risb … Vse, kar boste fotografirali, lahko pošljete na e-naslov maja.vacun@os-selnica.si, vsa besedila in zapise pa na katja.repolusk@os-selnica.si.

Skupaj, čeprav na daljavo, nam bo lepše! Si pišemo! Bodite dobro!

Psihologinja Katja

PONEDELJEK, 30. 3. 2020

Draga učenka, dragi učenec!

Pred nami je 3. teden pouka v domačih učilnicah in z njim novi izzivi. Nekateri na to gledate optimistično, se veselite, druge vas morda bolj skrbi in vas je strah. Vaši občutki so zagotovo povezani tudi s tem, kako uspešni ste bili pri soočanju z izzivi v preteklih dveh tednih.

In kako gledati naprej? Model, ki nam lahko pomaga pri soočanju s skrbmi, je prikazan na spodnji sliki in nam ponuja možnost razmišljanja, kaj v življenju lahko nadziramo in česa ne moremo nadzirati. Od stvari, ki jih ne moremo nadzirati in na njih nimamo večjega vpliva (modri okvirčki zunaj kroga), preusmerimo svoje misli k stvarem, nad katerimi imamo nadzor in vpliv (rumeni okvirčki znotraj kroga). Npr. zaprtja šole ne moremo kontrolirati in jeziti se, biti ves čas slabe volje in jezen na druge, ker je potrebno delati doma, ne bo dobro vplivalo ne na nas, ne na našo delovno uspešnost, ne na naše bližnje. Zato se posvetimo temu, kar lahko nadziramo: da bo naš čas v domačem okolju minil čim bolje, da se bomo trudili za šolo po svojih močeh in bomo poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

NAMIG 11 – MOJ KROG NADZORA: pomisli, kaj vse lahko nadziraš ti in česa ne. Nariši svoj krog nadzora. Nato preusmeri svoje misli v notranji krog. S tem boš poskrbel/a za svoje počutje, odnos z drugimi in svojo delovno uspešnost. K pogovoru povabi tudi svoje starše.

 

    

PETEK, 27. 3. 2020

Lep petkov pozdrav!

Drugi teden dela v domačih učilnicah se zaključuje. Upamo, da so vaše izkušnje kar se da dobre. Veseli bomo vaše povratne informacije in informacije vaših staršev (https://www.1ka.si/a/263253).

Kako pa vam je brez družbe sošolcev in prijateljev v živo? Po dveh tednih se verjetno že pogrešate in to je pravzaprav dober znak. Ko se z vami pogovarjam, imate v šoli najraje odmore, in te verjetno tudi najbolj pogrešate: lovljenje po razredu (ko vas učiteljica ne vidi), izmenjava sličic, skupno smejanje smešnim pripetljajem ali šalam, bežno srečanje s svojo simpatijo na hodniku, deljenje skrivnosti v družbi prijateljice, komentiranje tekme …

NAMIG 9 – SPOROČILO ZA PRIJATELJA: prijatelju ali sošolcu pošlji sporočilo ali ga pokliči in mu povej, kaj v zvezi z njim v teh dneh doma najbolj pogrešaš. Pomisli tudi na sošolca/sošolko, ki že v šoli težje začne pogovor z drugimi in je morda osamljen/a. Pošlji sporočilo tudi njemu/njej. Če nimaš kontakta, prosi za pomoč učiteljico.

NAMIG 10 – TABORNIŠKA ROPOTARNICA: Ker je pred nami vikend z lepo vremensko napovedjo in ker je stik z naravo v tem obdobju zelo pomemben, saj nas pomirja, bogati in nudi številne možnosti za preživljanje kvalitetnega časa, vam ponujam raziskovalni taborniški namig. Zveza tabornikov Slovenije je pripravila zanimive taborniške aktivnosti, ki so primerne za čas epidemije – izvajate jih lahko sami, doma in v naravi. Povezava do ropotarnice: https://www.taborniki.si/ropotarnica/.

                              

ČETRTEK, 26. 3. 2020

Dragi učenci, pozdravljeni v pravo zimsko jutro!

Upam, da so pozornosti za vaše mame uspele. Iz vaših fotoutrinkov vidimo, da ste se nekateri včeraj razveselili snega, ponovno ste gradili snežake, naredili snežne srčke (zelo izvirno darilo za mamo!), pisali lepe misli za mame, likovno ustvarjali, bili pravi raziskovalci narave, umetniki v svojih domačih delavnicah, pomagali v jedilnici in pri drugih opravilih, pridno delali za šolo in še kaj. Veliko namigov tudi za ostale, kako preživljati prihajajoče dni in razvijati svoja močna področja.

NAMIG 8 – RAZVIJAJ SVOJE MOČNO PODROČJE: pomisli, katera dejavnost ti gre dobro in v njej uživaš (in imaš v danih razmerah zanjo možnosti, da jo izvedeš). Uživaj pri izvajanju!

       

SREDA, 25. 3. 2020

Lepo pozdravljeni na prav poseben dan – materinski dan!

Danes naj bo čas namenjen tudi tvoji mami. Po majhno pozornost se to leto ne moreš odpravili v cvetličarno ali trgovino, a nič hudega. Priložnost imaš, da pripraviš čisto svoje darilo – lahko je to šopek iz papirja, lahko je risba, lahko je objem, ob katerem mami poveš, za kaj vse si ji hvaležen/a in da jo imaš rad/a, lahko je pospravljena kuhinja, obešeno perilo ali kuhana kavica. Veseli bomo, če boste svoje presenečenje za mamo delili tudi z nami.

Iz prispelih utrinkov lahko vidimo, da v vaših domovih prijetno diši po dobrotah, krasijo jih vaše risbe, slike, vaši novi pomočniki pri učenju pa so postali hišni ljubljenčki.

NAMIG 7 – ŠOPEK ALI PISMO ZA MAMO: Kako iz papirja narediti prav poseben šopek, si lahko ogledate na številnih spletnih povezavah, npr.: https://www.pinterest.com/pin/285556432609943956/ ali https://www.pinterest.com/pin/552324341799599358/. Tudi med dejavnostmi POŠ najdeš idejo za rožico za mamo: http://osselnica.splet.arnes.si/rozica-za-materinski-dan/. Lahko pa preprosto papir zložite v pismo in mami napišete, zakaj jo imate radi (ker mi pomagaš, ker mi skuhaš mojo najljubšo jed, ker mi bereš pravljice, ker ti lahko zaupam …). Pomembno je le, da napišite ali poveste iz srca, to bo mamino najlepše darilo.

          

  VIDEOPOSNETEK

TOREK, 24. 3. 2020

Dragi otroci, draga mladina, prisrčen pozdrav!

Dobro smo zakorakali v drugi teden učenja od doma in počasi se privajamo, vzpostavljamo nek nov ritem, nov način dela. Zelo pomembno je, da ustvarimo to novo rutino in se organiziramo, saj bo čas s tem postal predvidljiv, zapolnjen, bolj bomo učinkoviti in uspešni. Pripravimo si lahko preprost domači urnik, lahko je enak kot šolski, le da je pomaknjen na malo kasnejši čas, saj si lahko v miru privoščite malo daljše jutranje spanje, tekom dneva pa več odmorov.

Ko vam primanjkuje motivacije za učno delo, pomislite na koristi, ki jih opravljeno učno delo prinaša: ko boste za šolo naredili neko obveznost, boste zadovoljni, da vam je uspelo, in boste lahko v urniku odkljukali predmet, ki je »za vami«; ko se boste vrnili v šolo, vam bo lažje, manj naporno in manj stresno, če boste poznali snov, ki jo je bilo potrebno predelati; hitreje boste usvajali učno snov, ko bodo učitelji z vami obravnavali ali ponavljali te vsebine; postali boste samostojnejši in odgovornejši. Krizne situacije nas vedno preizkušajo in v tej situaciji smo lahko veliki zmagovalci – predvsem sami zase, da si dokažemo, kaj vse v resnici zmoremo. Samo vztrajati je potrebno! Na tem mestu tudi velik hvala vsem vašim staršem in bližnjim za veliko delo, ki ga opravljajo – pomoč, podporo, razumevanje! In četudi vam bo kaj snovi ostalo, ne skrbite, pomembno je, da se potrudite po svojih močeh in ste v stiku s šolskim delom. Srečno!

Namig 6 – NAPIŠI SI DOMAČI URNIK, v katerega vnesi učno delo, čas za pomoč pri domačih opravilih, nikar pa ne pozabi vključiti časa za sprostitev. Primer domačega urnika je za vas pripravila inkluzivna pedagoginja Jerneja.

  

PONEDELJEK, 23. 3. 2020

Prisrčen ponedeljkov pozdrav!

Vstopili smo v drugi teden našega e-sodelovanja. Čeprav bi se v običajnem poteku šolskih dni mnogi pritoževali: »Joj, spet ta ponedeljek!«, verjamem, da bi ga mnogi v tem času resnično želeli. Ljudje smo namreč socialna bitja, želimo in potrebujemo drug drugega, da v živo delimo svoje misli, znanje, delo, objeme, poglede … Mi ostajamo povezani in vse to delimo na daljavo. Hvala vsem, ki ste nam že poslali vaše fotografije in lepo vabljeni tudi v prihodnjih dneh.

Večina šolskih obveznosti prvega tedna je najverjetneje že za vami. Upam, da vam je šlo dobro in ste zadovoljni, kako in koliko ste uspeli narediti. Tisti, ki vam je kaj dela še ostalo, pa pogumno naprej. Uspelo vam bo, pa četudi potem s pomočjo učiteljev. Upam, da si pomagate tudi med seboj in da si s sošolci pošljete kakšno spodbudno sporočilo. Tudi učitelji smo veseli, ko se nam javite in pošljete kakšen utrinek vašega časa.

Iz fotografij, ki nam jih pridno pošiljate, lahko vidimo, da čas poleg učenju namenite tudi veliko raznolikim aktivnostim za sprostitev in pomoč vašim domačim: pridno pomagate v kuhinji, nabirate regrat, uživate v naravi ali domačem igrišču, se družite s hišnimi ljubljenčki, rišete, slikate … Še naprej vas vabimo, da nam pošiljate foto in besedne utrinke vašega bivanja in dela doma.

NAMIG 3 – PRIJAZNO SPOROČILO PRIJATELJU, SOŠOLCU/KI: naj bo današnji namig namenjen vašim odnosom z vrstniki. Pošljite sošolcu ali prijatelju kakšno prijazno sporočilo. Pri tem niso potrebni posebni verzi ali rime, lahko je le običajen pozdrav, ki si ga tudi sicer namenite v šoli.

NAMIG 4 – RAZGIBAJMO SE: če želite, se lahko majhni in veliki razmigate ob posnetkih Fit Goričko, ki jih najdete na povezavi: https://www.youtube.com/channel/UCxkspibDqTnaInvFUP02qcA.

NAMIG 5 – GREMO V LUTKOVNO GLEDALIŠČE: Vabimo vas v spletno Lutkovno gledališče Maribor. Predstave lutkovnega gledališča so objavljene na portalu RTV SLO 4D, dostopne na https://4d.rtvslo.si/oddaja/lutkovna_predstava/173251139?fbclid=IwAR01d7F1hCt5oJkdVYrgUqKS9AQ9MyEaAtAaBlWNWpO99NDxolh0x-udzs0. Vabljeni k ogledu!

PETEK, 20. 3. 2020

Teden v »domačih učilnicah« se bliža h koncu. Upamo, da ste kljub vsem okoliščinam dobro. Danes vam ponujamo dva namiga.

NAMIG 1 – DRUŽINA: V času, v katerem smo, pomislite na svoje starše. Sedaj imate več priložnosti za družinsko druženje, pogovor in pomoč. Pomislite, kaj lahko v teh dneh vi naredite zanje. Pomislite, kaj imajo starši radi in po svojih močeh naredite kaj zanje ali namesto njih. Lahko jim skuhate kavo, pospravite posodo, pripravite mizo ali pa se lotite priprave palačink. Če še ne znate, pa ste že dovolj veliki, da bi lahko pekli palačinke (in vam starši to tudi dovolijo), je sedaj pravi čas, da se to naučite. Na kulinaričnih spletnih straneh (https://okusno.je/recept/palacinkehttps://www.kulinarika.net/recepti/sladice/palacinke-osnovni-recept-/11067/ in druge) najdete recept. Ko so palačinke pečene, se poigrajte z nadevom: marmelada, čokoladni namaz, med, kokos, orehi, lešniki, banana …., kar pač imate doma. Fotografirajte slastni krožnik palačink in nam pošljite fotografijo!

Ne pozabite – prijazna beseda in dobro dejanje sta pot do boljšega počutja vas in vaših bližnjih.

NAMIG 2 – OBIŠČIMO ŠOLSKO KNJIŽNICO: Vsi, ki radi berete, lepo vabljeni v našo šolsko knjižnico, ki v tem času deluje na daljavo. Klik na knjižnico:  https://ucilnice.arnes.si/course/view.php?id=27038.

    

       

Prejeli smo vaše čudovite utrinke prvega tedna, ki smo jih zelo veseli.