Šolska shema

SSSZ

Tudi letos nadaljujemo s projektom EU – ŠOLSKA SHEMA.

Skozi celotno lansko šolsko leto smo izvedli 56 delitev sadja in zelenjave in pri tem porabili ves dodeljeni denar, kar je 6 evrov po učencu, oz. nekaj manj kot 2000 evrov letno. 70 % razdelimo sadja in 30 % zelenjave. Od zelenjave največ paradižnika in paprike, nekaj korenčka, redkvice, svežih kumar. Pri sadju smo razdelili največ jabolk, in sicer od bližnjega pridelovalca Košana. Po jabolkih učenci tudi najraje posegajo. Ostalo sadje, ki smo ga delili, so bile še hruške (prav tako domačega dobavitelja), pozimi suha jabolka in hruške, jagode (domači pridelovalci), mandarine, melone, kivi, kaki, marelice, nektarine, češnje, grozdje, orehi, lešniki v zimskem času.

Trudimo se, da bi dosegali cilj projekta, ki je  spodbuditi porabo lokalne pridelave sadja in zelenjave ter povečati količino zaužitega sadja in zelenjave med šolskimi otroci.

Dobavitelji so kmetje (42 %), zadruga Dobrina (18 %), ostalo drugi trgovci, ki imajo določeno sadje ali zelenjavo na razpolago.

Delitev poteka večkrat tedensko. Sadje in zelenjavo ponujamo otrokom kot dodatek k šolski malici, in sicer delitve zelenjave potekajo ob malici, kot dodatna zelenjava. Učenci imajo sadje na voljo zjutraj ali preko celotnega dne, na za to določenih mestih, označenih s primernim plakatom, to je v pritličju, v avli, kuhinji in v drugem nadstropju.

Ob delitvi sadja in zelenjave potekajo tudi vzporedne aktivnosti. Otroke seznanjamo z različnimi, manj poznanimi vrstami sadja in jih navajamo na nove okuse. Skušamo jim približati pridelavo in predelavo ponujenega sadja, in sicer z obiskom bližnjih pridelovalcev.

Otroci so se v času izvajanja projekta navadili na večkratno ponudbo različnega sadja, ki ga predvsem v jutranjih urah z veseljem pojedo. Tudi tisti, ki iz kakršnih koli razlogov nimajo kosila ali popoldanske malice, lahko vzamejo sadje in z njim potešijo lakoto do kosila doma.

Še vedno so težave z zelenjavo, ki je veliko učencev sploh ne poskusi. Tukaj ponovno prosimo vas starše, da otrokom tudi doma ponudite dovolj različne zelenjave. Le-ta naj bo na jedilniku vsak dan, v različnih oblikah, predvsem pa sveža.

S skupnimi napori bomo lahko otroke pripravili do uživanja zdrave hrane, ki je pomemben faktor v skrbi za  zdravje.

 

 

Dostopnost